Skip to content

Mondiale CX 2015 – CX VB 2015

Demult n-am asteptat un campionat mondial de ciclocross asa de mult ca si anul acesta. Ca norocul ca UCI are canal pe YouTube si mai si transmit evenimente live, sau “one demand” in “reluare”.

In weekendul asta in Cehia, mai precis in Tábor s-au tinut mondialele pentru juniori, U23 si Elite, baieti si fete la proba de Ciclocross. Terenul s-a prezentat extrem de dificil fiind inghetat si noroios, cea ce s-a si vazut pe parcursul transmisiei. Au fost foarte multel cazaturi atat la fete cat si la baieti.  Sincer, nu m-am uitat la toate categoriile. doar la Elite baieti. De la fete am prins vreo 35 de minute de concurs dintr-un total de cincizeci si ceva de minute, de la juniori baieti cam tot atat. La fete s-a dat cea mai mare lupta, castigatorul fiind decis la un sprint-finish. Frantuzoaica Pauline Ferrand-Prevot a dus o lupta grea cu Sanne Cant din Belgia. Lupta a fost si spectaculoasa de urmarit. Pe trei a ajuns campioana de anul trecut Marianne Vos, regina ciclismului feminin. La U23 baieti, Michael Vanthournout a castigat detasat in lipsa celor doi favoriti care au cerut voie de la UCI sa concureze la categoria Elite, Mathieu van der Poel si Wout van Aert.

A urmat concursul de baietilor din categoria Elite. Am mizat pe olandezi, Mathieu vdP si Lars van den Haar. Mathieu s-a lansat devreme in frunte si cu un avans de 10 secunde mentinandu-se in frunte, a castigat mondialul. Tanarul are doar 20 ani si un viitori mare, avand si tatal campion mondial de CX. Pentru locul doi s-au batut mult timp van den Haar si Kevin Pauwels din Belgia, dar la un atac bine pregatit LvdH s-a putut distanta si porni dupa MvdP.

Cu vreo 2 ture inainte de finish Pauwels a fost ajuns de celalt tanar, talentatul Wout van Aert, care a reusit sa-l prinda si s-al depaseasca pe Pauwels, acesta gafand de cateva ori. Van Aert, l-a prins si pe LvdH inainte de curba spre asfaltul catre finish si a venit pe doi dupa un sprint puternic. Asa am reusit sa nimeresc pe ocupantii podiumului si dintre cei doi pe care am mizat, MvdP a luat aurul. Din pacate pentru Sven Nys n-a prins o zi buna, s-au poate inca nu s-a revenit, dar pentru el s-a incheiat sezonul. Ca si curiozitate pentru acest concurs as pomeni ca Marco Fontana a venit pe locul 10, el fiind un specialist de Cross Country. MvdP si Tom Meussen au fost dintre putini care au “sarit gardul” cu bunnyhop. Restul din pacate n-am mai retinut de la comentatori.

Mi-ar placea sa avem si la noi in tara acest segment, si aceasta societate de ciclisti, atat Elite cat si amatori. Imi mai doresc sa mai pot citi si la noi articole despre CX, concursuri, evenimente, tech etc. Poate in viitor!

Ca sa inchei randurile atasez o cazature a lui Wout van Aert care si-a revenit si a pedalat pana pe locul doi. Probabil avea in el si locul unu. Dar in sport nu exista poate. 🙂


© Mike Albright / Cyclocross Magazinephoto by © Mike Albright / Cyclocross Magazine