Skip to content

Clasificarea concursurilor 2014 – Osszegezzunk, osztajozzunk

Am sa incep sa clarific ca n-am sa compun un top al concursilor de MTB din tara si nici din concursurile la care am participat. Am sa clasific respectivele concursuri, din prisma participarii mele si o sa le abordez din 3 puncturi de vedere, nivel organizare, dificultate traseu, diversitate eveniment.

Tarcal XCO (HU)

E un concurs la inceput dar se vede entuziasmul si harnicia organizatorilor. Ungurii sunt mari amatori de evenimente MTB, si asta se vede la numarul participantilor. Traseul nu mi-a placut de fel, dar am fost asigurat ca in viitor se va schimba radical conceptul si vor sa faca un eveniment de calitate pentru publicul doritor. Sincer, le dau credibilitate si am sa revin cu siguranta in Tarczal.

Probikers Maraton

De anul asta sunt prezent ca si organizator. Traseul e unul rapid si pe placul publicului larg. Va astept sa porniti motoarele si sa va incercati fortele adunate de-a lungul iernii.

Faget Maraton

Asociatia Clujul Pedaleaza a inceput un proiect nou si anume Cluj Bike Challenge, o serie de 3 concursuri la care Faget Maraton era prima etapa. Organizarea devine din an in an mai cizelata si se vede schimbarea si evolutia evenimentului. Traseu rapid cu zone putine de tehnica, si cu urcari abrupte pentru razboinicul de weekend. Urcarea Golgota va ramane un reper al acestui concurs. In fiecare an te poti astepta la surprize de la acest eveniment, anul acesta a fost numarul participantilor, cel mai mare din Ardeal.

Prima Evadare

Concursul cu cel mai mare numar de participant din tara. Un traseu modest si de fuga. Imi facea placere sa particip dar noroiul iti poate schimba sentimentul. Nu consider un “must” adica musai in fiecare an. Pentru echipele mari e fain ca evenimentul este foarte animat si media isi arata interesul. Deci mai mult pentru ei si pentru locali si vecini. Organizarea chiar e impecabila si la un nivel total diferit de restul concursurilor.

Maraton Moneasa

E un eveniment destul de recent cu 3 editii. Organizarea e buna, si aici se vede si evolutia din an în an. Traseele sufera si ele mici modificari pentru a fi mai abordabile dar au si destula dificultate mai ales traseul lung. Mancarea dupa concurs si zona din jurul evenimentului merita participare anuala.

Brasov XCM – Triada

La concursul asta nu pot sa raman obiectiv, si exclam ca a fost preferatul anului pentru mine. Organizarea e buna, se tina si sedinta tehnica in ziua inaintea concursului, traseul ales de oameni priceputi, si de mountainbikeri. Asta îl consider un factor foarte important. Pe jos sau pe motocicleta iti poti inchipui traseele intr-un fel dar cand esti ciclist pe bicicleta vezi un traseu total altfel. Inchid aici paranteza J. Traseul din Brasov e destul de greu, urcari consistente, vezi Drumul Rosu catre Varful Postavaru. Dar cea ce urmeaza merita tot chinul, asta in cazul in care ai pregatirea necesara. Cu siguranta orice impatimit si fanatic isi pune acest eveniment in calendar, la fel cum fac si eu, in fiecare an de acum incolo.

Szilvasvarad Maraton (Hu)

Un concurs cu traditie in Ungaria, cu peste 20 de editii. Organizarea merge fluent, ma mira faptul ca nu au deschis concursul catre straini. Cu toate astea sunt participanti constant din tari vecine. Satul Szilvasvarad devine foarte animat pe durata weekendului. Traseul nu e tehnic, urcarile constante sunt cele care selecteaza participantii. Se merge pe un drum forestier si in cazul in care nu setezi bine furca, iti creezi neplaceri, asta s-a intamlat in cazul meu, am pus presiune prea multa :P. Zona concursului e frumoasă, la finish este si bikexpo, cazarile sunt acceptabile si sunt pentru toate bugetele. Deplasarea este mai costisitoare, dar in grup se poate face excursia. Foarte mult timp noroiul a fost reperul acestui concurs, dar in ultima vremea si-a revenit.

Baisoara Maraton

A doua etapa din seria Cluj Bike Challenge, de data asta cu startul din Baisoara. Un traseu total nou in calendarul competitional, tehnic in unele zone, cu viteze mari la coborari. N-am avut noroc sa vad tot traseul lung din cauza problemelor tehnice. In cazul ploii situatia devine delicată, mai mult pentru bike. Zona e frumoasa. Brandul Clujul Pedealaza isi spune cuvantul.

Maraton Baia Mare

A fost anuntat cel mai lung concurs mtb din tara, cu diferenta cea mai mare dintre toate. Fanaticii si doritorii pun botul. Organizarea era buna, oameni dedicati doar traseul a suferit putin, de pricepere si de marcaj. Traseul lung lasa de dorit, din cauza marcajelor ilogice si nu cred ca e pentru oricine. Zona foarte frumoasa, cu multi braconieri pe traseu. Asta e Maramu.

Crater XCO

Cel mai asteptat concurs din 2014. Pana anul trecut am facut parte din echipa organizatoare, stiam ce ma asteapta. Am fost pregatit, nu si odihnit dar am reusit sa savurez din plin traseul de la “Crater” Betfia. Atmosfera de RACE, prieteni, galerie, Geiger, Interteam, Garage Racing, VeloSport etc. Traditia continua, ne vedem la anul.

Geiger MTB Challenge

Etapa a II-a din Triada. Nu e un simplu maraton, nu se inghesuie lumea la participare, se mentine constant undeva la 400. Solicitant, tehnic, lung, fun – cam asa s-ar putea descrie concursul. Anul asta am gustat traseul lung, evident nu mai vreau altceva. Pregatirea corespunzatoare face traseul sa fie un funride de care ne aducem cu drag aminte.

Maraton Zalau                                                  

Organizare decenta, evenimentul e un nou venit pe scena ciclismului montan, dar tinteaza sa ramana mult in calendar cu sponsori ca si Michelin. Traseul nu pot sa zic ca mi-a placut in mod deosebit, urcarile scurte nu erau de recunoscut din profil si te puteau duce in eroare si la epuizare completa la sfarsit. Cel putin la mine asta s-a intamplat. Marcarea traseului a lasat de dorit si aici, dar stim ca sunt oameni care colectioneaza marcaje. Premii slabe, dar asta nu e un criteriu de barem. Zona Mesesului e una aparte, si in fiecare an ne rugam sa nu ploua la Zalau. La anul nu ma rog.

Maraton Gilau

Etapa III-a din seria Cluj Bike Challenge. Organizarea n-are nevoie de prezentare, traseul nici atat. Evenimentul trebuie bifat de orice ardelean in fiecare an si de asta mi-a parut extrem de rau ca dupa 6 participari trebuia sa raman departe de traseu. Asta e,ne vedem in 2015.

Astea fiind spuse, sper ca informatiile de mai sus, va ajuta in 2015 sa va alegeti dintre concursurile mentionate, si să puteti decide la care doriti să participati, asta in cazul in care concursul se afla in lista prezentata.

Un an nou sanatos si pregatire cat mai eficienta.

Take care si in 2015


HU

A 2014-es versenyek osztalyzasa.

Kezdenem ott hogy nem toplistat keszitek a hazai MTB versenyekrol sem pedig azokrol amiken reszt vettem. Adok egy par osztalyzatot azoknak a versenyeknek ahol versenyeztem 3 kriterium szerint, versenyszervezes, terep nehezsege es az esemeny valtozatossaga.

Tarcal XCO (HU)

Egy gyerekcipoben jaro verseny, ahol latszott a szervezok torekvese es lelkesedese. A magyarok nagy MTB-verseny rajongok, ez latszott a resztvevok szaman is. A palya egyaltalan nem tetszett, de garantaltak hogy a kovetkezo alkalommal mar koncepcio valtas es palyamodositas varhato. Oszinten hiszek a sracoknak es varom hogy talalkozzunk.

Probikers Maraton

Identol mar szervezokenk vettem reszt ezen a versenyen. A palyat gyorsra es elvezetesre terveztem. 2015ben is varlak a szezon nyitaora es remelem a telen osszeszedet alapozast eredmenyre valtjatok.

Bukki Maraton

A Kolozsvar Teker egy uj projektet kezdett iden, a A Cluj Bike Challenge-t. Egy 3 kulonallo etap-bol sorozat amelybol a Bukki Maraton az elso volt. Evrol evre csiszolodik a szervezes es eszlelheto a valtozas es fejlodes. Gyors palya, keves tehnikas resszel de fuszerezett egy ket meredek maszoval a hetvegi harcosnak. A Golgota megmaszasa egy maradando tenyezoje a versenynek. Minden evben szamolhatsz valami meglepetessel ezen az esemenyen, az iden a resztvevok szama volt az egyik, a legnagyobb Erdelybol.

Prima Evadare – Elso szabadulas

A legtobb resztvevot szamlalo verseny az orszagbol. Egy egyszeru gyors palya. Vagany volt reszt venni, de a sar mindent kepes megvaltoztatni. Nem hinnem hogy minden evben egy kotelezo verseny volna egy amator szamara, hacsak nem lokalis az illeto. Nagy csapatoknak persze jo mert mert nagy a media erdeklodes is. A szervezes tenyleg profi es egy teljesen mas szinvonalon van mas versenyekhez kepest.

Moneasa Maraton – Menyhaza Maraton

Eleg egy ujkeletu verseny, immar 3. Alkalommal kerult megrendezesre. Jo a szervezes es itt is eszlelheto a fejlodes evrol evre. A palyakat is modositjak egy picit hogy tekerheto legyen, de marad igy is eleg nehezseg foleg a hosszu tavon. A verseny utani kaja es a kornyezet megerdemli a rendszeres reszvetelt.

Brasov XCM – Brasso

Errol a versenyrol csak elofultan tudok nyilatkozni, hisz a kedvencem volt az egesz evbol. Jo szervezes, versenynap elott tehnikai gyules, a palyat hozzaertok jeloltek ki ja es montisok persze mindemellett. Eleg fontos tenyezonek tartom ezt. Gyalog esetleg motoron teljesen maskepp kepzelheto el a palya de ha bringas vagy teljesen maskepp latod a palyat. Itt be is fejezem a zarojelt. A brassoi palya eleg nehez, konstans maszokkal lasd a Voros ut megmaszasat a Postavaru csucsra. A mi a csucsrol lefele kovetkezik amiert megeri szenvedni, de igenyel egy kis tehnikai tudast esetleg batorsagot. Teny es valo hogy barmely mtb rajongo naptarjaban ott lesz a verseny ezentul ugy ahogy az enyemben is ezentul.

Szilvasvarad Maraton (HU)

Egy hagyomannyal rendelkezo verseny magyarorszagon, immar 20 eve rendezik. A szervezes gordulekeny, csodalkozom hogy nincs nyitas a kulfoldiek fele. Ennek ellenere van jo par versenyzo kulfoldrol is, igy lesz Szilvasvaradbol egy nyuzsgo kis falu egy hetvegere. A palya nem tul tehnikas a maszasok viszont nagyon megvalogatjak a versenyzoket. Erdei uton gurulunk a legtobbet, es abban az esetben ha nem allitod a telod megfelelo nyomasra eleg kellemtlen versenyzesnek nezel elebe, akarcsak en, aki tul sokat fujt es merev volt vegig. A verseny kornyezet nagyon vagany, a finish-nel bikexpo, a szallasok elfogadhatoak es minden zsebnek van megfelelo. A kiszallas kicsit dragabb, de csoportban oszlanak a koltsegek. Sokaig a sar volt az ismerteto vedjegye a versenynek, de szerencsere ez alkalommal osszeszedte magat az ido igy megkimelt a kellemetlensegtol.

Baisoara Maraton – Kisbanya

A masodik futam a Cluj Bike Challenge-bol. Ez alkalommal Baisoaran, egy teljesen uj palya a verseny naptarban, tehnikas reszekkel es nagy sebesseg az ereszkedeseknel. Nem volt szerencsem a hosszu tavhoz a tehnikai problemak miatt. Eso eseten necces a helyzet, foleg a bringa szamara. A kornyezet nagyon szep. A Kolozsvar Teker – brand itt is ervenyesulni latszik.

Maraton Baia Mare – Nagybanya

Mint leghosszabb es legtobb szintkulonbseggel rendelkezo verseny volt hirdetve. A fanatikusok es a vagyakozok raharapnak az ilyesmire. A szervezes jo volt, az emberek nagyon odaadoak, a palyat kigondolasa viszont hagyott kivanni valot maga utan, hozzaertes es jelzes szempontbol. Teljesen abszurdan volt jelolve es a hosszu tavra nem sokat jelentkeztek hisz nem mindenki szamar elerheto. A kornyek nagyon szep, sok fatolvajjal a palya menten. Na de ez Maramaros.

Crater XCO

A legvartabb verseny az evbol. Tavalyig jomagam is reszt vettem a szervezesben, tudtam mi var ram. Fel voltam keszulve, nem eppen kipihenve de teljesen kielveztem a palyat a Crater-en. Nagyon RACE hangulat, haverok, baratok, szurkolok, Geiger, Interteam, Garage Racing, Velosport stb. A hagyomany folytatodik talalkozunk jovore.

Geiger MTB Challenge

A “Triada” masodik etapja ami nem cask egy szimpla maraton. Nem tolong a jonep a nevezesert, konstans a resztvevok szama bk 400 korul. Sokat kivesz a versenyzobol, tehnikas, bulis – kb igy jellemeznem. 2014-ben megkostoltam a hosszutavot, hisz mas szoba se johet. A megfelelo felkeszulessel nagyon elmenydus versennye sikeredik, amire szivesen emlekszunk majd.

Maraton Zalau – Zilah Maraton

A szervezes normalis, az esemeny egy uj joveveny a versenyek szinteren, de magasra celoz es allandosgra torekednek. A tamogatok kozott pl. ott a Michelin ami egy jo jel. A palya nem tetszett kulonoskeppen, a rovid maszasok nem voltak teljesen kivehetoek a palyaprofilbol igy becsaphattak es a teljes kimerultseghez vezettek. Nalam legalabbis ez tortent. A palya jelolese hagyott kivanni valot maga utan, de tudom hogy letezenek emberek akik jelzo szallag gyujtogetok. Gyenge dijazas volt a kategoriakra leosztva, de ez nem kell mervado tenyezo legyen. A Meszes hegyseg egy kulonleges taj, minden evben imadkozunk hogy ne essen az eso J. Jovore nem imadkozom.

Maraton Gilau – Gyalui Maraton

A 3. Etap a Cluj Bike Challenge sorozatbol. A szervezest nem kell mar bemutatnom, a palyat meg meg annyira sem. Ezt a versenyt minden erdelyinek minden evben ki kell pipalnia. Ezert ereztem keservesen iden magam, mert 6 reszvetel utan oldalrol kellett figyelnem az esemenyeket. Sebaj, talalkozunk a 2015-ben, kovetkezo alkalommal.

Ezeket elmondvan, remelhetoleg hasznotokra valik a fent leirt szoveg, es segit 2015 versenyt szemezgetni.

Egezsegben gazdag evet, es hatekony felkeszulest.

Take care 2015-ben is.